Inteligenca in sposobnost učenja čmrljev (žuželk)

Najnovejše ugotovitve s področja ENTOMOLOŠKE ETOLOGIJE (vedenje žuželk)
Inteligenca in sposobnost učenja čmrljev (žuželk)

Presenetljivo sposobnost učenja so pokazali čmrlji v poskusu, ki so ga izvedli londonski raziskovalci. Znanstveniki so naučili čmrlje, da so s potegom vrvice prišli do hrane.

Nič novega ni, da živali, zato, da bi prišle do hrane, uporabljajo orodja (šimpanzi s paličico nabirajo mravlje in termite, s kamenjem trejo oreščke, podobno tudi nekatere ptice itd.) Preseneča pa, da so takšnega početja sposobne tudi žuželke, tokrat čmrlji.

Po nekaj neuspelih poskusih čmrlji dojamejo nalogo in cilj (hrana) ter povlečejo za vrvico, kjer so nagrajeni s hrano – sladkorno raztopino.

To so odkrili in pred nekaj dnevi objavili raziskovalci na londonski univerzi Queen Mary. Trajalo je sicer kar nekaj časa, da so znanstveniki lahko dokazano potrdili učljivost čmrljev. Vsi v poskusu uporabljeni čmrlji namreč niso želeli sodelovati pri učenju in treningu. Raziskovalce je osupnilo, da je poskus končno uspel. Opazili pa so tudi nadvse zanimiv »stranski učinek« dresure čmrljev in njihove sposobnosti učenja: drugi čmrlji namreč, ki jih niso neposredno trenirali, so se z opazovanjem početja v poskusu sodelujočih čmrljev naučili, kako priti do hrane s potegom vrvice in to uspešno ponovili.

Cvetni nadomestek pod pleksi-steklom

Za poskus so raziskovalci privezali vrvico na modri okrogli plošček, ki je imel v sredini odprtino s sladkorno raztopino. Plošček je služil kot nadomestilo za cvet; čmrljem so omogočili, da so ga, z obletavanjem, opazovanjem in okušanjem, dodobra spoznali in ugotovili, da lahko na sredini tega modrega ploščka najdejo hrano,

V naslednji fazi poskusa so raziskovalci omenjeni plošček s hrano in nanj pričvrščeno vrvico položili pod ploščo iz pleksi-stekla, kar je razvidno tudi iz priložene fotografije, in sicer tako, da je izpod prekrivne plošče gledal le delček vrvice. Da bi čmrlji lahko prišli do hrane, so pač morali vleči vrvico, izvleči umetni cvet in se tako prebiti do hrane v središču modrega ploščka.

Kako se je vse skupaj odvijalo, si lahko ogledate na Youtube, na naslednjih naslovih:

»Bumblebees learned to pull strings for reward«

Prevod in priredba: V. Fajdiga

Vir: Deutsches Bienenjournal, 11.10.2016