Obveščamo vas, da je na območju občine Postojna, ugotovljena huda gniloba čebelje zalege. V skladu z odločbo MKGP UVHVVR OU Postojna Št. UO6170-1151/2021/5-(U980-05) izdane dne 10. 12. 2021 bo Nacionalni veterinarski inštitut Veterinarske fakultete UL (NVI) opravil klinični pregled vseh čebeljih družin v vseh čebelnjakih v okuženem območju, ki zajema naslednje katastrske občine: Landol, Šmihel pod Nanosom, Strane, Velika Brda, Razdrto, Hrenovice, Hrašče, Studenec, Orehek, Hruševje, Rakulik.

Čebelarje, ki imajo čebele na okuženem območju (kužni krog) pozivamo in jim svetujemo, da redno preverjajo ali so zazimljene čebelje družine žive. V primeru odmrtja čebeljih družin naj to takoj sporočijo veterinarju NVI mag. Ivo Planinc dr. vet. med., telefonska številka 041 740 805.

O roku veterinarskega kliničnega pregleda bodo vsi čebelarji v kužnem krogu pisno ali ustno obveščeni s strani NVI. Čebelarji so dolžni v 48 urah od roka, določenega v obvestilu, omogočiti veterinarski pregled in sodelovanje pri pregledu.

Čebelarji, ki po ugotovljeni bolezni v svojem čebelnjaku sami ne morejo zagotoviti razkužbe skladno z odločbo, se lahko po prejemu odločbe obrnejo na registrirane organizacije s koncesijo za DDD, seznam teh je dostopen na povezavi: https://www.gov.si/assets/organi-v-sestavi/UVHVVR/Bolezni-zivali/Seznam-obratov/SEZNAM_KONCESIONARJI_DDD-11.2.2020.pdf

V prilogi pošiljam seznam čebelnjakov v kužnem krogu.

Veterinar NVI: mag. Ivo Planinc dr. vet. med.

Seznam čebelnjakov v kužnem krogu:

1.

2.