Mali panjski hrošč (MPK) bojda že pri naših severnih sosedih oz. kako pohlep čebelarja posameznika lahko ogrozi vse čebele na stari celini.

Dopis avstrijskega Ministrstva za zdravje in žene, dne 22.5.2017 dr. Rudolfu Moosbeckhoferju (AGES).

Tirolsko čebelarsko zvezo je na oglas o prodaji čebel iz z MPK  kontaminiranega področja na jugu Italije opozoril čebelar iz okolice Münchna. Deželni preglednik (nadzornik) zdravstvenega stanja čebel je sicer želel opraviti testni nakup, vendar je ugotovil, da je bila pošiljatev že opravljena. Čebele je v prodajo na spletu ponujal in prodajal čebelarski mojster Christoph Jung, Čebelarstvo Schloss vom Warlitz – cca. 100 km JV od Hamburga. Čebele, po izjavi ponudnika samega, izhajajo iz regije južno od italijanskega mesta Barija. Po izjavah čebelarjev na srečanju Beecome marca letos v Piacenzi je to področje že okuženo z malim panjskim hroščem in je pričakovati pojavljanje le-tega. Prodaja čebel se je opravljala neposredno iz tovornjaka, ki je čebele prevažal, vzdolž vse poti, od Brennerja (meja med I in AT)  pa do Berlina (D), na obcestnih počivališčih.

Preverba v sistemu TRACES za obdobje med 1.1. 2017 in 22.5.2017 izkazuje zgolj eno pošiljko INTRA.IT.2017.0005554, in sicer na Tirolsko, s tremi povezavami v Nemčiji: 2 čebelarja prevaževalca in 1 čebelar vzrejevalec.

Avstrijsko ministrstvo odsvetuje nakup čebel, če njihovo poreklo ni povsem poznano oz. pošiljka ni opremljena z ustreznimi veterinarskimi spričevali. V nadaljevanju  pa ministrstvo poziva in apelira na vse čebelarje, ki bi vedeli za nakup čebel iz omenjene pošiljke, da le-te prijavijo pristojnim organom.

Na naslednjem naslovu lahko preverite obseg področja, ki je kontaminirano z MPK: http://www.izsvenezie.it/aethina-tumida-in-italia

(Vir: http://www.bienenaktuell.com/forum/kl-beutenkaefer-schon-in-oesterreich; povzel in prevedel V. Fajdiga.)