Maj in junij je čas rojenja čebel in v kolikor na vaš vrt prileti roj, pokličite bližnjega čebelarja, ki mu je roj najverjetneje pobegnil ter mu dovolite, da si  ga pobere. V kolikor  ne poznate nobenega čebelarja v vaši okolici, se na območju Postojne obrnite na  031 280 247, oz. pustite kratko sporočilo na E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; odzvali se bodo čebelarji, ki bodo roj na vaši nepremičnini strokovno odstranili in ga tudi pravilno oskrbeli.

Marsikateri čebelar izgubi kar nekaj  čebeljih družin, ker jim lastniki zemljišč ne dovolijo pobrati svojega roja čebel, kar je protizakonito. Lastniki zemljišč morajo dovoliti čebelarjem, da poberejo svoje roje čebel. To je opredeljeno v zakonodaji in sicer v Stvarnopravnem zakoniku (Uradni list RS, št. 87/2002 z dne 17. 10. 2002 ), kjer je v 84. členu, ki govori o zasledovanju živali, napisano:

1. Domače in udomačene živali sme lastnik zasledovati na tuji nepremičnini.
2. Lastnik ali posestnik lahko lastniku živali prepove dostop na nepremičnino le, če žival brez odlašanja sam izroči lastniku.

(Vir: V. Avguštin; HP: ČZS)